Sastojci
-
350g Glatko brašno
-
150g Oštro brašno
-
2 žličice Sol
-
1 žličica Šećer
-
5g Suhi kvasac
-
240ml Voda
-
30ml Mlijeko
-
30ml Maslinovo ulje
Upute
Kratke upute za razvlačenje tijesta kao u pizzeriji:
Uzmite tijesto i “ušuškavajte” ga vrteći u rukama (podvlačite ga sa strana tako da se puni zrak sa strane, tako ćete na kraju dobiti onu lijepu koricu i izgled). Stavite na pobrašnjenu podlogu i utisnite šakom u sredinu tijesta. Okrenite tijesto i također ustisnite sredinu šakom.
Sada uzmite tijesto u ruke i vrtite ga kroz dlanove lagano pritiskajući zrak iz sredine u korice. Kada vam se tijesto dovoljno raširi, stavite ga na pobrašnjenu površinu i lagano pritiskajući dlanovima sredinu vrtite tako da istovremeno širite tijesto i nastavite gurati zrak prema krajevima. Radite to dok niste zadovoljni debljinom tijesta.
Iako zvuči konpkicirano, stvarno nije. Kad osjetite pod prstima, ići će samo od sebe. Poanta je samo zrak gurati u rubove i to je to.
Priprema
1
Gotovo
|
Pomiješajte brašno, sol, šećer i kvasac u zdjeli. |
2
Gotovo
|
Dodajte vodu, mlijeko i ulje te pomiješajte sve sastojke da se sjedine i počnu formirati tijesto. |
3
Gotovo
|
Prebacite tijesto na podlogu lagano pobrašnjenu oštrim brašnom i mijesite ga nekoliko minuta, dok ne postane glatko i mekano. |
4
Gotovo
|
Ostavite ga u posudi pokrivenoj čistom krpom na sat, sat i pol. |
5
Gotovo
|
|
6
Gotovo
|
|
7
Gotovo
|