Sastojci
-
1 kg Krumpir
-
0.5 kg Mljeveno meso
-
1 Jaje
-
Crveni luk
-
Češnjak
-
200 g Kiselo vrhnje
-
200 g Rajčicaumak od rajčice
-
Parmezanpo želji
-
Sol
-
Papar
Upute
Musaka je staro tradicionalno jelo koje se može pripremati u više varijacija, a ja sam za vas odabrala svoj najdraži način pripreme s krumpirom i mesom.
Priprema
1
Gotovo
|
Skuhati krumpir ‘na pola’ kako bi bio dovoljno mekan da se može narezati, a da nije gnjecav. Narezati na ploške. |
2
Gotovo
|
Propirjati češnjak i luk na ulju potom dodati mljeveno meso. Pirjati zajedno na laganoj vatri cca 10 min odnosno dok ne promjeni boju (ukoliko je potrebno podliti vodom). Dodati umak od rajčice i ostaviti 5 minuta na laganoj vatri da se okusi povežu i tekućina ispari. Posoliti i popapriti. |
3
Gotovo
|
Vatrostalnu posudu premažite uljem/maslacem te najprije slažite red krumpira narezan na ploške, potom red pripremljenog mljevenog mesa kojeg ćete preliti mješavinom jaja i kislog vrhnja ( razmutite jedno jaje i pomiješajte s vrhnjem, pa 1/3 smjese prelijte preko mljevenog mesa). Slažite ponovno red krumpira, mesa, mješavine vrhnja i jaja i završite s 3. redom krumpira preko kojeg ćete preliti preostalu smjesu, začiniti biberom, solju te parmezanom. Musaka spremna za pećnicu bi trebala imati 3 sloja krumpira, te 2 sloja mljevenog mesa. |
4
Gotovo
50
|
Pecite na 200 C cca 45-50 minuta, ovisno o količini koju pripremate. Musaka je pećena kada se stvori fina korica. |
5
Gotovo
|
Nakon što je izvadite iz rerne, ostavite je 15-ak minuta da odleži radi lakšeg rezanja. Servirajte uz salatu. |