Sastojci
-
ZA TIJESTO
-
1 Jaje
-
4 Žumanjak
-
2 i pol čaše (od jogurta) Med
-
1 čaša Šećer
-
1 čaša Ulje
-
pola čaše Mlijeko
-
40 g Soda bikarbona
-
3 vrečice Vanilin šećer
-
2 jušne žlice (do ruba, odnosno ravne) Cimet
-
1 kg Glatko brašno
-
GLAZURA
-
3 kom Bjelanjak
-
45 dag cca Šećer u prahu
-
od 1/2 limuna Limunov sok
Upute
Medenjaci su zaista omiljena blagdanska poslastica, ukućani ih vole jer su meki i sočni, a meni koja brinem za kolače posebno su dragi jer u limenoj kutiji bez problema mogu stajati danima, od Božića do Nove godine 😉 Kako se oko Božića svi zasite slastica, medenjaci su nekako uvijek sjajna protuteža jer nisu niti teški niti preslatki.
Medenjaci koje pećem prema ovom receptu meki su već po izlasku iz pećnice, a takvi i ostanu (ne treba čekati da otpuste). Pa krenimo 🙂
PS- Od ove smjese ispadne vam stotinjak medenjaka!
Priprema
1
Gotovo
|
Sve sastojke osim brašna i sode promiješajte u velikoj zdjeli (što se meda tiče, ja volim kombinirati kestenov i livadni- kestenov radi smećkaste boje, a livadni zbog okusa). U drugoj posudi prosijajte brašno zajedno sa sodom bikarbonom, zatim tu smjesu dodajte smjesi iz prve zdjele. Mijesite tijesto dok se lagano ne počne odvajati od ruke (po potrebi dodajte malo brašna). |
2
Gotovo
|
Kada se tijesto počne odvajati od ruku, izvadite ga iz posude i kratko mijesite na prethodno pobrašnjenoj podlozi. Nakon što su se sastojci sjedinili, tijesto podijelite u 3 loptice (tako će vam biti lakše kada dođete do valjanja tijesta), umotajte u prozirnu foliju i ostavite na najmanje 2 sata u hladnjaku (bilo bi najbolje ostaviti tijesto da se odmara preko noći, ali ako ste u žurbi i dva sata su dovoljna). |
3
Gotovo
|
|
4
Gotovo
|
Na pek papir slažite medenjake ( s razmakom od cca 10cm ) i prvu turu pecite na 180 C cca 8-10 minuta (ovisno o pećnici), a svaku drugu turu 5 minuta (to je dovoljno jer se pećnica već ugrijala). Dok se medenjaci peku pripremite glazuru - prosijte šećer u prahu (kako ne bi imao grudice), dodajte bjelanjke i limunov sok, potom lagano promiješajte. |
5
Gotovo
|
|
6
Gotovo
|