Sastojci
-
1kg brašno za dizana tijesta
-
2 komada jaja
-
1 paketić Svježi kvasac
-
1 mala žličica Sol
-
1 mala žličica Šećer
-
1/2 l Mlijeko
-
75 ml Ulje
-
1 Žumanjakprije pečenja za premazivanje
-
1 Bjelanjaknakon pečenja za premazivanje
Upute
Priprema
1
Gotovo
|
U lončić uliti 1/2 l toplog mlijeka. Umiješati žličicu šećera i izmrviti kocku kvasca. Promiješati i ostaviti da se kvasac digne na površinu mlijeka ( cca 10 min ) |
2
Gotovo
40 min
|
Nakon što se kvasac rastopio, treba zamijesiti tijesto. U brašnu napravite rupu u koju razlijte jaja, miješajte kuhačom. Potom u rupu dodati malo po malo uz stalno miješanje mlijeko s kvascem. U to dodati žličicu soli i postepeno umiješati ulje. Zamijesiti i ostaviti da se digne (cca 40-45 min) |
3
Gotovo
|
Kad se tijesto diglo, mijesite ga barem deset minuta kako bi dobilo potrebnu gustoću. To razvija gluten iz brašna i daje teksturu. Provjerite je li tijesto spremno za pećnicu na sljedeći način: oblikujte ga u kuglu i pritisnite prstom – tijesto bi se trebalo vratiti kao da je elastično |
4
Gotovo
|
Kada je tijesto dovoljno elastično premažite ga žutanjkom te pecite na 180 C cca sat i pol dok se ne zarumeni, potom ga premažite bjelanjkom za hrskavu koricu. |
5
Gotovo
15
|
Zagrijte pećnicu na 200°C. |
6
Gotovo
|
Kruh pecite 10 minuta, zatim smanjite temperaturu na 180°C i pecite otprilike još 35 minuta na srednjoj rešetki. |