Sastojci
-
6L Mlijeko
-
4 žlice OcatObičan alkoholni ocat ( meni je najbolji Badelov ocat )
-
po potrebi Sol
Upute
Možete ga kombinirati u slanoj ili slatkoj verziji, a iako to možda ne biste vjerovali, ali možete ga sami napraviti za samo pola sata.
Sve što vam je za izradu sira potrebno je pravo domaće mlijeko, malo truda i volje.
Iako je naše selo gotovo pa izumrlo još uvijek se ponegdje može pronaći pokoje seosko domaćinstvo koje drži blago na tradicionalan način i prkosi komercijalizaciji i sveobuhvatnoj industrijalizaciji.
Ako već i ne možete pronaći domaćinstvo gdje bi kupili mlijeko, sir možete napraviti i od svježeg mlijeka sa mljekomata.
Pa krenimo u izradu svojeg sira.
Priprema
1
Gotovo
|
|
2
Gotovo
|
Kada vam mlijeko zakuha isključite vatru, pričekajte oko 20ak sekundi da se smiri te ulijevajte u mlijeko pripremljeni ocat i u isto vrijeme lagano miješajte nekom velikom šupljom žlicom. |
3
Gotovo
|
Kada ste ulili ocat i nekoliko puta promiješali, treba vam se počet odvajati gruš ( grudice sira) od sirutke. |
4
Gotovo
|
|
5
Gotovo
|
Tako ukalupljeni sir ostavite nekoliko sati neka se na miru cijedi. |