Sastojci
-
1 kg Kesten
-
Voda
Upute
Ništa ne podsjeća na jesen kao vrući, mirisni kesteni uz šalicu toplog čaja tijekom tmurne jesenske večeri. Ova izuzetno zdrava i dijetna namirnica pekla se i prodavala na rimskim ulicama tijekom 16. stoljeća, a danas je neizostavna jesenska delikatesa svake, pa tako i moje kuhinje.
Djed je pekao kestene nanizane na konac iznad vatre u dvorištu, a baka ih danas radije sprema u toploj kuhinji, no rezultat je jednak – ukusni kesteni čiji miris i okus vraćaju u djetinjstvo.
S obzirom da mi je kao promatraču proces pripreme kestena uvijek izgledao jednostavan, jednom prilikom odlučila sam ih ispeći sama, no ispali su jako suhi, nisu ni približno bili onako meki i ukusni kao bakini. Zato sam se ove godine odlučila zvati baku u pomoć, a ono što mi je savjetovala dijelim s vama 🙂
Priprema
1
Gotovo
|
kestene prvo treba zarezati vodoravno po cijeloj trbušastoj strani kestena kako bi se ljuska lakše čistila nakon pećenja, a i kako kesteni ne bi popucali od vrućine |
2
Gotovo
|
kestene potom ubacite u vodu i odmah procijedite (ovaj korak važan je kako bi kesteni upili malo vode da tijekom pećenja ne bi ostali presuhi) |
3
Gotovo
|
pleh obložite papirom za pećenje ili folijom, potom istresite kestene |
4
Gotovo
|
kestene stavite peći na gornju rešetku i pecite na 220 C cca 20-ak minuta |
5
Gotovo
|
na dno pećnice stavite vatrostalnu posudu s vodom, kako bi pećnicom tijekom pećenja cirkulirao vlažan zrak, na taj se način kesten ispeće, a ne presuši |
6
Gotovo
|
nakon pećenja, kestene obložite krpom dok se ne ohlade za jesti |
7
Gotovo
|
U slast! |