Sastojci
-
Potrebno za grah
-
400 g Grah
-
pola glavice Kupus
-
1 Luk
-
1 Mrkva
-
1 jušna žlica Pasirana rajčica
-
1 čajna žličica Slatka mljevena paprika
-
1 jušna žlica Ljuta mljevena paprika
-
Lovorov list
-
1-2 žlice Ocat
-
1 dcl Bijelo vino
-
(ja koristim kobasice i hamburger slaninu, a može ići i buncek ili drugo meso po želji) Suho meso
-
Sol
-
Papar
-
po želji Čili papričice
-
Za zapršku
-
2 jušne žlice Glatko brašno
-
3 jušne žlice Ulje
-
1 čajna žličica Vegeta
-
pola žličice Sol
-
pola žličice Mljevena paprika
-
pola žlice Pasirana rajčica
-
Upute
Dolaskom hladnijih dana mijenja se i prehrana, organizam instinktivno traži hranu bogatu vitaminima pa umjesto brzinskih jela radije biramo jela na ‘žlicu’.
Grah s kiselim kupusom tako se često nađe na jesenskom meniju, a ja ga volim jer ga je jednostavno pripremiti i što je najvažnije – može se jesti više dana, pa ste neko vrijeme mirni s kuhanjem 🙂
Priprema
1
Gotovo
|
Priprema graha:Usitnitnjeni luk i nasjeckanu mrkvu stavite u lonac, dodajte 1 dl vode i kratko propirjajte potom dodajte meso |
2
Gotovo
|
Nakon što luk i mrkva omekšaju dodajte sitno rezani kupus |
3
Gotovo
|
Dodajte začine (sol, papar, mljevenu papriku), pasiranu rajčicu pa podlijte vinom |
4
Gotovo
|
Pirjajte dok kupus ne omekša pa dodajte ocat |
5
Gotovo
|
U lonac potom dodajte ocijeđeni grah (kupovni 'iz konzerve' nije potrebno prethodno termički obraditi) i lovorov list, zatim vode tako da svi sastojci budu prekriveni |
6
Gotovo
|
Kada voda proključa dodajte zapršku pa kuhajte na laganoj vatri cca 1 sat |
7
Gotovo
|
Priprema zaprškeU tavu stavite brašno i ulje, dobro miješajte na srednje jakoj vatri par minuta, odnosno dok brašno ne promijeni boju |
8
Gotovo
|
Dodajte Vegetu, mljevenu papriku, pasiranu rajčicu pa miješajte na srednje jakoj vatri cca 3 minute da se sastojci povežu u kompaktnu smjesu |
9
Gotovo
|
Izlijte u lonac i lagano promiješajte |
10
Gotovo
|