Sastojci
-
Brašno
-
otprilike Sol
-
2 kom Jaje
-
2 žlice Maslac
-
Krumpir
-
Buča
-
2 žlice Mast
-
Kiselo zelje
-
ŠpekŠareni
-
ZačiniPo želji
Upute
U posudu redom umiješati sve sastojke:
- brašno
- sol
- jaja
- maslac
- krumpir
- kuhanu/pečenu buču
- domaća svinjska mast
- manja glavica domaćeg kiselog zelja
- šareni špek
- začini po želji (sol, papar, vegeta)
Postupak:
Za njoke obično koristim ostatke pire krumpira od prethodnog dana i pečenu buču/tikvu (obično Turkinju ili Hokaido). Sve sastojke dobro umiješati, umijesiti glatku kompaktnu smjesu. Zamiješeno tijesto ostaviti oko pola sata na hladnom mjestu da odmori.Nakon što je tijesto odležalo stavite ga na dasku i formirajte valjak, a zatim nožem režite na širinu otprilike 2cm i od tih odrezanih komada dlanovima oblikujte “zmijice”. Nakon toga nožem režite njoke na željenu veličinu te ih vilicom pritisnite da se naprave utori. Utori na njokama prilikom serviranja omogućuju umaku da se bolje zadržava na njokama. Zatim njoke ubacite u zakuhalu slanu vodu te ih kuhajte dok se svi ne popnu na površinu. Kada su kuhani ocijedite ih te ih lagano pouljite i promiješajte. Ulje pomaže da se njoki kasnije ne slijepe. Njoki će zahvaljujući buči imati lijepu narančastu boju.
Dok vam se njoki kuhaju u duboku tavu na mast stavite šareni špek narezan na kockice ( možete staviti kobasice, bilo kakvo meso koje vam je ostalo od nekog prethodnog obroka narezanog na kockice….). Kratko ga popržite, stavite kiselo zelje rezano na trake, sve pomiješajte i poklopite da se lagano pirja.
Kada su vam njoki kuhani i zelje prodinstano, sve zajedno pomiješajte i stavite na pomaščenu protvu (može i vatrostalna posuda), začinite po želji i stavite u pećnicu da se sve zajedno još zapeče.
Što se tiče omjera i količine, pri izradi njoka ne koristim vagu ni mjerne jedinice već količinu radim po svom nahođenju.
Želim vam dobar tek.
Priprema
1
Gotovo
|
|
2
Gotovo
|
|
3
Gotovo
|
|
4
Gotovo
|
|
5
Gotovo
|
|
6
Gotovo
|
|
7
Gotovo
|
|
8
Gotovo
|
|
9
Gotovo
|
|
10
Gotovo
|
|
11
Gotovo
|