0 0
Dadina musaka

Podijelite ga na društvenoj mreži:

Ili možete jednostavno kopirati i dijeliti taj url

Sastojci

Podesite porcije:
Mljeveno meso 50 - 70 dkg Mljeveno meso možete koristi po vlastitoj želji, ja koristim svinjetinu.
Crveni luk 1 glavica Možete koristiti jednu veliku i dvije manje glavice luka.
Češnjak 3 češnja Češnjak možete koristiti u većoj ili manjoj količini, ovisno o vašem ukusu.
Peršinov list po želji
Sir 30 dkg Koristite bilo koji polutvrdi topljivi sir, ja koristim gaudu.
Krumpir 5 - 6 kom Ovisno o veličini krumpira odaberite količinu po vašoj procjeni.
Jaje 3 kom
Mileram 3 dcl Koristite mileram ili neko drugo vrhnje po vašoj želji.
Ulje po potrebi Ulje će vam trebati za namazati pleh i za luk kojeg ćete dinstati.
Začini po želji Koristite začine po vlastitom ukusu sol, papar, vegetu ....

Spremi ovaj recept

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Dadina musaka

Značajke:
  • Glavno jelo

Bilo da ste klasičari ili se u kuhinji volite raspojasati sa svojim inovativnim idejama, sa musakom zasigurno nećete pogriješiti.

  • 1h
  • Broj obroka 5
  • Srednje zahtjevno

Sastojci

Upute

Podjeli

Musaka je tradicionalno jelo kojem su glavni sastojci patliđan i mljeveno janjeće meso, a potječe sa balkana i bliskog istoka, no ovom jelu zaista možete ukomponirati razno razne sastojke.

Obzirom na mogućnosti i sezoni kada imam na vrtu raznog povrća, volim eksperimentirati pa tako uz klasične sastojke kao što su krumpir i mljeveno meso umiješam i razno povrće.

Priprema nije prezahtjevna, jelo možete poslužiti kao glavni obrok koji će se svima svidjeti.

Ovdje možete vidjeti postupak i način izrade kako ja to radim.

 

Priprema

1
Gotovo

Luk nasjeckajte na sitno te ga stavite na vrelo ulje, poklopite i na laganoj vatri dinstajte da pusti svoju tekućinu.
Možete ga lagano posoliti.

2
Gotovo

Mljeveno meso, u kojeg ste dodali i promješali začine i sitno nasjeckan češnjak i peršin stavite na luk te dinstajte dok meso ne promjeni boju.Ako primjetite da vam je meso suho slobodno podlijte sa malo tople vode.

3
Gotovo

Krumpir narežite na malo deblje ploške te ga stavite prokuhati.
Krumpire ne skuhajte skroz već samo minutu/dvije, tako da ostane čvrst.

4
Gotovo

Sada namastite posudu u kojoj ćete peći musaku.
Već sami iz iskustva znadete u kojoj će vam se najbolje peći.
Možete koristiti vatrostalnu posudu ili obični protvajn.
Na dno naslažite red krumpira kojeg vrlo lagano posolite ili povegetite, nemojte pretjerati jer ste solili i luk i meso koji će također pustiti svoju slanoču po krumpiru.
Zatim na krumpir naslažite ravnomjerno red mljevenog mesa.
Ovisno o količini smjese i visini posude u kojoj pečete možete opet naslagati red krumpira pa red mljevenog.
Na završni sloj mljevenog mesa prelijte razmućena jaja, također da prekriju svu površinu.

5
Gotovo

Sada možete poredati sir kojeg ste narzali na deblje kriške.
Ovisno o vlastitom ukusu možete ga poredati tako da sasvim prekrije površinu ili samo na nekoliko mjesta.
Na kraju stavite zadnji sloj, vrhnje kojeg ćete isto tako ravnomjerno raširiti.
Vrhnje također možete staviti tek nakon nekih pola sata pečenja, no ja uvijek stavim odmah.

6
Gotovo

Sve zajedno stavite u već zagrijanu pećnicu te pecite oko sat vremena na temp. 180 - 200 C .
Poznavajući svoju pećnicu pripazite da vam se već na samom početku ne zagori gornji sloj musake, ako ej potrebno smanjite temp.

7
Gotovo

Kada je musaka pečena, izvadite je iz pečnice, možete je i prekriti krpom ili masnim papirom pa ostavite nekih 10 - 15 minuta da odstoji kako bi vam se lakše rezala.
Dobar vam tek :-)

Recenzije recepta

Još nema recenzija za ovaj recept, upotrijebite donji obrazac da biste napisali svoju recenziju
prijašnji
Bakini rezanci
Sljedeći
Kukuruzni žganci
prijašnji
Bakini rezanci
Sljedeći
Kukuruzni žganci

Dodajte svoj komentar

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here
lose money