Sastojci
-
Za tijesto
-
300 g Glatko brašno
-
225 g Maslac
-
120 ml Voda
-
1 jušna žlica Šećer
-
1 čajna žlica Sol
-
1 čajna žličica Ocat
-
Za nadjev
-
4 kom (sorta idared) Jabuka
-
4 jušne žlice Glatko brašno
-
4 jušne žlice Šećer
-
1 čajna žličica Muškatni oraščić
-
1 čajna žličica Cimet
-
1 Bjelanjak
-
25 g cca Maslac
-
od pola limuna Limunov sok
-
1 jušna žlica Med
-
DODATAK PO ŽELJI
-
Dolcela šlag od vanilije
Upute
Pita od jabuka je evergreen svake kuhinje, pa tako i moje Pripremam je na razne načine, ovisno o prilici, a ova je za jednu proslavu bila na ‘američki’ način i zaista me oduševila tekstura tijesta
Tijesto je za prste polizati, a umjesto jabuka možete ubaciti voće po želji (super je s breskvama i marelicama)!
Priprema
1
Gotovo
|
Priprema tijestaU veću posudu sipajte brašno, šećer i sol, kratko promiješajte da se sastojci povežu. U smjesu potom dodajte maslac narezan na kockice, pa kratko miksajte (ili blendajte) dok se maslac ne usitni |
2
Gotovo
|
U hladnu vodu dodajte ocat, pa izlijte u smjesu i miksajte / blendajte kratko dok se sastojci ne sjedine |
3
Gotovo
|
Smjesu oblikujte u loptu, stavite u vrećicu (za zamrzavanje) i ostavite u hladnjaku cca 1-2 sata |
4
Gotovo
|
Priprema nadjeva |
5
Gotovo
|
Priprema piteTijesto izvadite iz hladnjaka i tanko razvaljajte, pa kalupom ( i šira čaša će poslužiti) režite krugove |
6
Gotovo
|
Položite tijesto u prethodno nauljen lim / kalup za muffine, pa prstima oblikujte košarice |
7
Gotovo
|
Dodajte nadjev do vrha košarice, pa na svaku košaricu kockicu maslaca |
8
Gotovo
|
|
9
Gotovo
|
Svaku košaricu prekrijte tijestom, zatim pomoću vilice prema unutra utisnite rubove |
10
Gotovo
|
|
11
Gotovo
|
Premažite ostatkom bjelanjka, posipajte šećerom (smeđim ili bijelim) |
12
Gotovo
|
Pecite 15-20 minuta (ovisno o pećnici) na 195 C (pite su gotove kada se vrh zarumeni) |
13
Gotovo
|
|
14
Gotovo
|
|
15
Gotovo
|
|
16
Gotovo
|